Piotr Rybicki

Mentor: Finanse

Analityk, konsultant, księgowy – jakie stanowisko jest dla Ciebie odpowiednie?

Zastanawiając się nad profesją, jaką chcesz wykonywać, niezbędne jest uwzględnienie wielu czynników, które mogą mieć decydujące znaczenie zarówno dla samej pracy, jak i dla perspektyw Twojego rozwoju.

Analityk, konsultant, księgowy – jakie stanowisko jest dla Ciebie odpowiednie? Aby określić czy idealnym stanowiskiem dla Ciebie jest analityk, konsultant czy księgowy, a może zupełnie inna profesja, musisz wiedzieć nie tylko dużo o sobie, ale też o stanowisku. W szczególności mam na myśli:

- czy Twoje cechy osobowościowe zbliżają Cię bardziej w stronę analityka, konsultanta czy księgowego?

- czy posiadasz talenty niezbędne do pracy na danym stanowisku?

- czy podoba Ci się praca na takim stanowisku?

- czy same stanowisko jest atrakcyjne i daje Ci możliwości rozwoju?

Analityk

Jeżeli na studiach „nie po drodze” Ci było z takimi przedmiotami jak analiza finansowa czy statystyka, raczej nie odnajdziesz się w roli analityka. Konieczne jest tu wykształcenie wyższe ekonomiczne z zakresu finansów i bankowości.

W zawodzie analityka w obszarze obowiązków znajdują się:

- przygotowywanie analiz sprawozdań i raportów finansowych.
- dokonywanie prognoz ekonomicznych.

W zakres jego pracy wchodzi także planowanie i budżetowanie, opracowanie i przygotowanie dokumentów potrzebnych do zawarcia transakcji, dokonywanie analiz transakcji.

Analityk finansowy musi radzić sobie z sytuacjami stresowymi, konsekwentnie realizować zadania, wykazywać się samodzielnością i precyzją w działaniu. Ale to chyba w każdym zawodzie, prawda? J

Przejdźmy zatem do bardziej szczegółowych wymagań. Jeśli chcesz zostać analitykiem, musisz wykazać się bardzo dobrą znajomością zagadnień rachunkowości finansowej i zarządczej, znajomością zasad controllingu, umiejętnością wiązania aspektów makro- i mikroekonomicznych oraz umiejętnością przygotowywania analiz.

Pamiętaj, niezbędne jest ciągłe śledzenie rynku gospodarczego – finansów, zmieniających się praw itp. Od analityka oczekuje się ciągłego podnoszenia kwalifikacji.

Wśród menedżerów polskich firm coraz bardziej popularne są międzynarodowe certyfikaty zarządzania finansami. Do najbardziej cenionych na świecie dowodów kwalifikacji zawodowych pracowników finansowych należą certyfikaty ACCA , CFA i CIA . Więcej o nich opowiem wkrótce.

Konsultant

Praca w consultingu to cel często obierany przez studentów finansów. Jest spełnieniem marzeń o karierze w międzynarodowej korporacji. Jednak czym tak naprawdę zajmuje się konsultant?

Consulting finansowy to kompleksowe usługi dla przedsiębiorstw, inwestorów i rządów obejmujące finanse, wyceny, badania due diligence i restrukturyzacje. Praca w tej branży jest przede wszystkim wszechstronna, nieszablonowa i rozwijająca. Jest to związane z tym, że praca konsultanta nie jest pracą typowo zadaniową, a projektową. Dzięki temu ciężko tu mówić o rutynie, nudzie i braku perspektyw rozwoju. Idąc na projekt do Klienta, często trzeba poznać w bardzo krótkim czasie spory kawałek funkcjonowania jego biznesu. W związku z tym warto posiadać zdolność szybkiego przyswajania informacji i analitycznego myślenia, ponieważ poza zrozumieniem tzw. big picture niezbędne jest również dokładne przeanalizowanie wymagań biznesowych i przełożenia ich na wytwarzane produkty projektu.

W dziele doradztwa finansowego międzynarodowych korporacji masz możliwość wymiany doświadczeń, informacji i umiejętności między specjalistami. A to bardzo ważne, szczególnie na początku kariery zawodowej.

Praca konsultanta wymaga nieustającego podnoszenia swoich kwalifikacji, dlatego warto zastanowić się nad uzyskaniem certyfikatów, jak ACCA, CFA, CIMA czy CIA. Są to cenione na całym świecie dowodu kwalifikacji zawodowych finansistów. Ich wartość potrafią docenić rekruterzy i szefowie firm. A ponadto, posiadanie takiego dyplomu wiąże się często ze wzrostem zarobków i ekstra benefitami.

Doradca finansowy

Chcesz pracować jako doradca? Przygotuj się na nowe wyzwania, nowe trudne wyzwania. Stres od dziś będzie nieodzownym Twoim nowym przyjacielem, ale jak już pokonasz go, owoce na pewno przyjdą w przyszłości.

Doradca finansowy to zawód wykonywany przez niezależnych, niezwiązanych z żadną konkretną instytucją finansową profesjonalistów, których rolą jest przede wszystkim przekazanie klientowi merytorycznej wiedzy na temat jego majątku . Twoja praca będzie polegać na badaniu kondycji finansowej, ustaleniu celu oraz zaproponowaniu odpowiedniego planu finansowego.

Na rynku pracy jest wielu doradców, którzy nie posiadają nawet kierunkowego wykształcenia. Dlatego, aby pokazać swój profesjonalizm, warto postarać się o certyfikat potwierdzający Twoje kompetencje. Na rynku mamy dwie firmy zajmujące się wydawaniem certyfikatów doradców finansowych. Są to Warszawski Instytut Bankowości wraz z European Financial Planning Association (Europejskie Stowarzyszenie Planowania Finansowego) oraz Europejska Akademia Planowania Finansowego wraz z jej Europejską Federacją Profesjonalistów Finansowych. Każda z tych pozarządowych organizacji dysponuje programami certyfikującymi na różnych stopniach odpowiednie kwalifikacje.

Księgowy

Kandydat na stanowisko księgowego powinien mieć ukończone wyższe studia, najlepiej o specjalizacji rachunkowość lub rewizja finansowa. Na tym stanowisku duże znaczenie mają również predyspozycje osobowościowe, jak dokładność, terminowość i uczciwość.

Młodszy księgowy może awansować na samodzielnego księgowego lub specjalistę ds. kontrolingu. Studenci ostatnich lat pracujący na stanowisku młodszego księgowego często decydują się na rozpoczęcie pracy w audycie zewnętrznym jako audytorzy. Chętnie też podnoszą swoje kwalifikacje w dziedzinie księgowości zdając egzaminy ACCA, CIMA, oraz starają się o zdobycie certyfikatu uprawniającego do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych. Podjęcie tej decyzji zaraz po ukończeniu studiów ułatwia kontynuację nauki i otwiera perspektywy awansu w dziale finansowo-księgowym lub w audycie.

Praca księgowego to w potocznym wyobrażeniu nudna praca. Być może kiedyś tak było, ale obecnie od księgowego wymaga posiadania wielu cech, które jeszcze parę lat temu nie były mu potrzebne.

Dziś księgowy musi umieć rozmawiać z bankiem, audytorem, musi umieć negocjować, przekazać swoją wiedzę innym działo, wyegzekwować informacje, a jeszcze być kreatorem wielu rozwiązań w firmie. Oczywiście nadal niezbędna jest wiedza typowa dla księgowego – znajomość podatków oraz sprawozdawczości.

Na pewno do wad pracy księgowego trzeba zaliczyć dużą sezonowość pracy. Najwięcej pracy zawsze jest w połowie miesiąca oraz w pierwszym kwartale roku. Co nie znaczy, że w pozostały okres jest nudno.

Co wybrać?

Wybór nie jest łatwy. Każda profesja ma swoje plusy i minusy, a dodatkowo nigdy nie wiadomo jak on się zmieni w przyszłości – nawet tej niedalekiej. Popytaj znajomych lub chociażby swoich wykładowców na uczelni, jaką drogę rozwoju polecają. Może pomogą Ci wyznaczyć Twoją ścieżkę kariery w finansach?

Ale nawet jak się okaże, że wybrałeś nie to o czym marzyłeś – zawsze szukaj dalej. Praca w nudnych finansach nigdy nie da Ci satysfakcji. Zachęcam do poszukiwań swojego, właściwego i satysfakcjonującego miejsca w tej branży, ponieważ perspektyw do rozwoju tutaj jest cała masa .

Podziel się
ze znajomymi: